Ontstaan sportweddenschappen

Sinds de komst van internet is men zich al snel gaan verdiepen in sportweddenschappen, maar hoe is het eigenlijk ontstaan? Opvallend is in ieder geval dat er veel overeenkomsten zijn met weddenschappen die plaatsvonden bij de gladiatoren. Men sprak een inzet af, je koos een kant en dan was het afwachten wie er zou winnen. De persoon die toen had gewonnen kreeg zijn eigen inzet en de gemaakte winst uitgekeerd. 

Er zijn ook berichten dat het sportwedden al aanwezig was in Griekenland, daar zijn namelijk de eerste Olympische Spelen gehouden. Het verhaal gaat rond dat er toen ook al gewend werd op sport. Het waren grote evenementen en steeds meer mensen deden mee. Na een tijdje is het ook over de grens gegaan, voornamelijk naar rijke landen en mensen.

Romeinse Rijk

Na Griekenland is het wedden verder gegaan naar het Romeinse Rijk (bekend van de strijd onder de gladiatoren). Maar op het moment dat het Romeinse Rijk viel, zijn de sportwedstrijden toch gebleven. Zelfs in de middeleeuwen ging het door en de legalisatie is begonnen in de Romeinse tijd. Maar vanaf de middeleeuwen is het ook weer verboden, op dat moment door religieuze leiders. Ondanks het verbod was het niet gestopt. Het werd allemaal in het geheim gedaan en zo ontstonden ook nieuwe sportweddenschappen.

Bewijs vroegere weddenschappen

Weddenschappen werden vroeger al gehouden, zo blijkt uit muurschilderingen. Dit hebben wetenschappers ontdekt, eeuwen geleden vond het wedden plaats middels botjes van schapen of honden. Er zijn botjes gevonden die 14.000 jaar oud zijn denkt men. Vanaf dat moment is het populair geworden. Echter zijn er veel overheden die het tegen wilde houden. Dit is tot een bepaalde periode gelukt, maar al snel is het toch toegestaan in diverse landen. Veel landen ontkomen er niet aan en het is op steeds meer plaatsen legaal (ook online).

Paarden racen

Het wedden op paarden is een veel gekozen online sport. Ook dit is een sport die al erg oud is, honderden jaren. Vroeger was het alleen voor de elite beschikbaar en tegenwoordig voor een breder publiek. De rensport met de paarden is begonnen in Engeland. Rijke mensen deden hier aan mee en dit ging snel veranderen. Karel II kwam aan de macht en was zelf een groot fan en zorgde dat het bekend werd onder alle mensen in de samenleving. Het waren toen de lokale pubs die ingezet werden als wedkantoren. Dit werd al gauw illegaal en men moest naar speciale plaatsen toe. Het is vanuit Engeland naar Amerika gegaan. In Nevada was het in de jaren vijftig bekend en dan met name in Las Vegas. 

Van gewoon naar online sport wedden

Online worden ook sportweddenschappen aangeboden. Het begin was anders dan hoe het nu is geregeld. Je moest toen het nog ‘in de kinderschoenen stond’ naar een wedkantoor of naar een wedstrijd toe, anders kon je geen inzet doen. Het is nu echter anders geregeld omdat het gelegaliseerd is en online kan. Ook via mobiele apparaten, als je maar verbinding hebt met internet, maken mensen er gebruik van.