De voorwaarden waar je op moet letten bij het huren van kunst

Wil jij graag een mooi kunstwerk aan de muur? Dat begrijpen we, want kunst kan jouw woonkamer nét die ene finishing touch geven. Helaas kan het kopen van een kunstwerk nogal duur zijn, maar gelukkig bestaat er een oplossing. Je kunt namelijk kunst huren voor een kleine prijs in de maand. Hoe dat in zijn werk gaat en met welke voorwaarden jij rekening moet houden, bespreken we hieronder.

1. Prijs

Wanneer je kunst gaat huren, moet je een bedrag betalen in de maand. Bij Kunstuitleen IQ is dat vanaf tien euro per maand, maar natuurlijk hangt deze prijs wel af van het kunstwerk. Zo wordt er onder andere gekeken naar de waarde van het kunstwerk. Op basis van deze kenmerken wordt het huurtarief bepaald. Tijdens het huren van een kunstwerk bouw je bovendien een spaartegoed op. Wanneer je ervoor kiest om het gehuurde kunstwerk achteraf te kopen, heb je al een deel afbetaald. Natuurlijk kan dit per kunstuitleen verschillen.

2. Termijn

Wanneer je iets gaat huren, heb je natuurlijk te maken met een termijn. Vaak is dit een jaar, maar dit kan ook per kunstuitleen verschillen. Het fijne van kunstuitleen IQ is dat je in de tijd van de huurperiode jouw kunstwerk kunt omruilen voor een ander kunstwerk. Bijvoorbeeld als je op het kunstwerk bent uitgekeken, als je gaat veranderen van interieur of omdat je gewoon behoefte hebt aan iets nieuws aan de muur. Op basis van jouw nieuwe kunstwerk wordt jouw huurbedrag aangepast. En dat is het fijne van een kunstuitleen, want zo kun jij altijd op een voordelige manier genieten van kunst. Ideaal!

3. Overige voorwaarden

Naast de prijs en de termijn heb je vaak te maken met andere voorwaarden die een kunstuitleen hanteert. Zo moet je vaak rekening houden met de verzekering van het kunstwerk, wie de eigenaar is van het kunstwerk en op welke wijze er moet worden betaald. Het is belangrijk om altijd de algemene voorwaarden van een kunstuitleen door te nemen, zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan. 

4. Een mooi kunstwerk uitzoeken

Je hebt je verdiept in de voorwaarden: check. Nu is het tijd om een mooi kunstwerk uit te zoeken. Toch kan dat lastiger zijn dan je denkt. Het kunstwerk moet natuurlijk mooi staan in jouw woonkamer en jij moet het mooi vinden. Heb je een kunstwerk gevonden? Dan kun je vaak een proefplaatsing aanvragen en vervolgens kun jij het kunstwerk direct huren, of kopen.