Wat zijn de regels bij de bouw van een nieuwe woning?

Als je van plan bent om een nieuwe woning te bouwen, komt er veel op je af. Je moet aan allerlei zaken denken: hoe gaat het nieuwe huis eruitzien, hoe ga je beginnen en met welke regels heb je allemaal te maken? Voordat de grote klus begint is het vooral belangrijk om je in dat laatste te verdiepen. Aan de bouw van een nieuw huis zitten namelijk heel wat regeltjes verbonden waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we een aantal wetten en regels voor je op een rij.

Wet natuurbescherming

Wanneer je gaat bouwen, ben je verplicht om de biodiversiteit te behouden. Wanneer er op dit moment dieren wonen waar jij van plan bent te gaan bouwen, moet je een ontheffing aanvragen. Dit staat in de Wet natuurbescherming. Jouw bouwwerkzaamheden kunnen namelijk negatieve gevolgen hebben voor de dieren. Om de biodiversiteit te behouden kun je aan natuurinclusief bouwen denken. Dat is een manier van bouwen waarbij dieren en planten in bescherming worden gebracht. Zo heb je bijvoorbeeld nissen voor vleermuizen, of verblijfplaatsen voor huismussen die je op de gevel of onder de dakpannen kunt plaatsen. Deze producten vind je terug in het assortiment van Unitura

Bestemmingsplan

Het is belangrijk om te weten wat er met jouw gekochte grond gedaan mag worden, en wat er op gebouwd mag worden. Dit lees je allemaal terug in het bestemmingsplan van de gemeente waar jij binnenkort komt te wonen. In het bestemmingsplan vind je onder andere terug wat voor gebouw er mag komen te staan. Dat kan bijvoorbeeld een huis zijn, maar ook een winkel of een sportcentrum. Ook lees je aan welke regels je je moet houden bij het bouwen op het stuk grond.

Omgevingsvergunning

Een omgevingsvergunning is dan voor de hand liggend, toch wordt deze door veel mensen te laat aangevraagd. Bij de bouw van een nieuw huis wil je natuurlijk vertraging voorkomen want je hebt te maken met een planning: redenen genoeg om deze dus op tijd aan te vragen. Toch is het niet altijd nodig om een vergunning aan te vragen. Je kunt dit nachecken bij de gemeente. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bouwbesluit

Wanneer jouw huis wordt gebouwd, moet de omgeving rondom jouw huis veilig zijn. Het moet geen gevaarlijke situaties opleveren voor de buurtbewoners. Je hebt in dit geval te maken met het Bouwbesluit. Hierin staan regels wat betreft veiligheid, over het milieu, over energiezuinigheid en over de bruikbaarheid.