Hier moet je op letten bij een auto financial leasen

Je bent toe aan een nieuwe auto, maar je kan niet ineens een heel groot bedrag missen op je rekening. Dan kun je een auto gaan leasen voor een maandelijks bedrag, dit betekent eigenlijk dat je een bepaald bedrag voor een bepaalde periode betaalt aan een leasemaatschappij. Je hebt verschillende leasevormen zoals private lease, operational lease en financial lease. In deze blog gaan we het hebben over financial lease en waar je op moet letten tijdens het afsluiten van een contract. 

Verschil financial lease en andere leasevormen

Zoals hierboven al staat omschreven heb je dus verschillende leasevormen. Maar wat is financial lease en wat is het verschil met de andere leasevormen? Bij financial lease word je direct economisch eigenaar van het voertuig. Bij deze vorm van leasen fungeert het leasebedrijf als kredietverstrekker en dient het voertuig als onderpand. Het is dus eigenlijk een soort van hypotheek. Wanneer jij een voertuig hebt uitgezocht en het contract hebt ondertekend, ben je direct eigenaar van het voertuig. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de verzekering, onderhoud en belasting van de auto. Totdat het contract afloopt of als je alle kosten hebt voldaan, is je voertuig niet meer in handen van de leasemaatschappij. Dat betekent dus dat de auto nu ook juridisch gezien van jou is. 

De fiscale voordelen

Het voordeel van zakelijk leasen is dat je meer vrijheid hebt met je voertuig. Zo mag jij je voertuig laten beletteren of anders inrichten. Ook ben je niet gebonden aan een maximaal aantal kilometers die je mag rijden, dit is bij operational en private lease wel het geval. En ga je als ondernemer zakelijk leasen? Dan heb je nog meer voordelen zoals in aanmerking komen voor investeringsaftrek, terugvorderen van de BTW en kosten van het voertuig opvoeren bij de kostenpost. 

Ga je een elektrische auto leasen, dan heb je nog meer voordelen. Zo hoef je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting te betalen. Ook is een elektrische auto zuiniger en draag je bij aan het milieu doordat de auto geen schadelijk stoffen uitstoot.

Tijd voor het afsluiten van een contract

Je bent eruit om een voertuig te gaan leasen, maar waar moet je dan op letten tijdens het afsluiten van een contract? Let vooral goed op de maandelijks termijn die je moet gaan betalen. Want kun je een aantal maanden niet dat bedrag leveren, dan heeft je leasemaatschappij het recht om het voertuig op te eisen. Let ook goed op de voorwaarden die in je contract staan. Hierin staat alles over onderhoud en economische risico‚Äôs tijdens het leasen van een auto. Spreek ook met je leasemaatschappij af of je bij hen terecht kunt voor onderhoud en reparaties. 

Wanneer dit allemaal is geregeld en jij alle kleine lettertjes hebt gelezen, is het tijd om jouw handtekening onder het contract te plaatsen. Vanaf dat moment kun je rondrijden in jouw droomauto!